Vesikasvien niitto

Boatman suorittaa koneellista vesikasvien niittoa vuosien kokemuksella länsirannikon ja Saaristomeren alueella. Tyypillisimpiä kohteita ovat mökkirantojen edustojen siistimiset, sekä umpeen kasvaneiden sisälahtien ja veneväylien niitot. Uudella, yli 3 metriä leveällä leikkuuterällä varustetulla hydraulitoimisella laitteistolla niittotyö on tehokasta, joten useammankin hehtaarin järvikunnostukset ja työt esim. osakaskunnille hoituvat kunnialla.

Leikkuuvene kulkee näppärän, ahtaisiinkin paikkoihin sopivan kokonsa vuoksi normaalilla venetrailerilla. Kunnollisia laskuramppeja ei monessa tapauksessa ole lähimaillakaan, joten veturiksi on valikoitunut nelivetomaasturi, jonka rengastus sallii paketin laskun ja noston hieman pehmeämmältäkin vesijättömaalta. Koska kyseessä on vene, vettä ON oltava leikkuupaikalla vähintään 25-30 senttiä.. Harmillisen usein kaislikon keskeltä paljastuu kuiva maa, vaikka vaarin perimätiedon mukaan vettä piti olla ainakin metrin verran. Tällaisissa tapauksissa kannattaa tarkkailla vedenkorkeutta ja ajoittaa työ mahdollisimman korkean veden aikaan, joka voi kesäaikaankin vaihdella helposti puolisen metriä. Erityisen hankalissa tapauksissa ongelmaa kannattaakin lähestyä rannan suunnasta, eli kahluuhousujen ja raivaussahan runkoon liitetyn 60 cm pitkän niittoterän kanssa, joka toimii moitteetta veden alla, toisin kuin normaalit raivaussahat, siimaleikkurit yms. Laite on oivallinen apu myös kuivalla maalla kasvavan kaislikon poistamiseen.

Leikkuriveneen nopeus on 0-70 metriä minuutissa, riippuen mm. veden syvyydestä, kasvillisuuden tiheydestä, keliolosuhteista, pohjan kivisyydestä jne. Esim. rantaviivan siistiminen vie moninkertaisen ajan verrattuna kaislasaarekkeeseen, jota voi leikata metrin syvyisessä vedessä ilman pelkoa kaluston jatkuvasta kolhimisesta. Samoin kannattaa huomioida, että niitetyn kasvillisuuden keruu ja kuljetus rantaviivaan vie vähintäänkin saman ajan kuin itse leikkuutyö.

Kertaalleen niitettynä kaislikko on seuraavana kesänä keskimäärin puolet harvempi kuin alkuperäinen. Toinen leikkuukerta vie yleensä aikaa vain murto-osan verrattuna ensimmäiseen, koska niitettävän alueen profiili on jo tuttu, edellisvuosien kuollutta kaislajätettä ym. ei ole haittaamassa työtä ja kasvillisuus on siis muutenkin huomattavasti harvempaa. Pysyvän lopputuloksen aikaansaamiseksi niitto on yleensä suoritettava muutamaan kertaan. Kerran kesässä suoritettuna tehokkain niittoaika on heinä-elokuu. Jos kaislikosta haluaa mahdollisimman nopeasti eroon ja niittokertoja on samana kesänä useampia, ensimmäinen niitto kannattaa tehdä juuri ennen kasvien kukkimista kesäkuun lopulla ja seuraavat niitot noin kuukauden välein. Niittojäte luonnollisesti kerätään alueelta vesirajaan ennalta sovittuun paikkaan.

Mökkinaapureiden kanssa on hyvä keskustella ennen toimenpiteisiin ryhtymistä, niin naapurisovun kuin senkin takia, että koneen kuljetus ja laitteiston kasaus / purku on yksi kuluerä ja kerralla kannattaa niittää useampi ranta. Työaika alkaa siitä kun leikkuri saapuu asiakkaan rantaan tai lähimmälle kelvolliselle laskupaikalle.

Suuremmissa, pinta-alaltaan yli hehtaarin niitoissa kannattaa huomioida, että ilmoitus niittotyöstä pitää tehdä kuukautta aiemmin kunnan ympäristöviranomaiselle.


Venealan työt

Tavarankuljetus saarimökeille

Mökkitalkkarin työt

Kalastusmatkailu

Apumiespalvelu